Chisturile la sân sunt tumori benigne, de forma unor pungi pline cu lichid sau semilichid. Aceste formațiuni sunt cauze des întâlnite pentru apariția nodulilor la sân. De regulă, chisturile la sân nu necesită tratament, însă dacă sunt mari și produc disconfort, medicul poate decide drenarea lichidului. Acestea sunt des întâlnite la femeile sub 50 de ani.
În cele mai multe cazuri nu sunt motive de îngrijorare pentru apariția unor structuri la sân, dar sunt și situații în care chisturile la sân pot ridica suspiciuni și pot impune măsuri chirurgicale. Riscurile de a se confrunta cu această problemă sunt mai mari la femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 50 de ani, la cele aflate la premenopauză, precum și la cele la postmenopauză, care urmează terapie hormonală. Sunt câteva aspecte pe care trebuie să le știi despre chisturile la sân și pe care le prezentăm în acest material.
1. Formațiuni de mai multe tipuri
Chisturile la sân apar ca o pungă plină cu lichid sau semilichid în glanda de lapte goală. Putem vorbi de două tipuri de formațiuni, în funcție de mărimea acestora:
- Microchisturile – nu se pot palpa, dar pot fi observate prin testele imagistice (ecografie de sân sau mamografie);
- Macrochisturile – pot fi sesizate la palpare pentru că sunt destul de mari (pot crește între 2.5 și 5 cm).
2. Simptome și semnale de alarmă
Apariția unui chist la sân determină simptome care variază de la o persoană la alta. O primă senzație este aceea de prezență a unui nodul sau a unei ridicături sub piele. Aceasta poate fi de consistență diferită, moale sau tare.
Uneori, chiar dacă sunt mai mici ca dimensiune, chisturile la sân pot fi destul de dureroase, iar senzațiile pot fi resimțite în special înainte de ciclul menstrual, diminuându-se după trecerea acestuia.
3. Cauzele apariției rămân necunoscute
Nu se cunosc cu exactitate cauzele pentru apariția chisturilor la sân, deși experții consideră că ar putea să fie genetic și să se manifeste pe fondul schimbărilor și fluctuațiilor hormonale.
4. Chisturile la sân sunt rar canceroase
Un chist la sân este în majoritatea cazurilor o formațiune benignă. În literatura de specialitate au fost raportate destul de puține situații în care aceste formațiuni au devenit maligne.
Chisturile complexe sunt cele care pot ridica suspiciuni. De aceea este ideal ca atunci când sesizezi o formațiune la sân să mergi la un control medical de specialitate. Un diagnostic corect și complet va duce la prescrierea unui tratament adecvat.
5. Cum se descoperă chisturile la sân?
Cele mai citite articole
Formațiunile pot fi diagnosticate întâmplător, la un control de rutină, când sunt mici și nu produc niciun disconfort. Totuși, multe femei ajung la medic abia când sesizează apariția unui nodul.
În aceste situații, diagnosticul corect se realizează pe baza examinării sânilor, a testelor imagistice (mamografie sau ecografie mamară) și chiar a unei biopsii. Istoricul medical al pacientei este important.
6. Chisturile la sân se pot trata
Pentru chisturile mici, care nu sunt dureroase, nu vor fi acordate tratamente specifice. Cele mai multe formațiuni pot dispărea fără ajutor din partea medicului. Uneori poate fi vorba doar de o schimbare a dietei, a stilului de viață și chiar mici modificări în vestimentație. Alteori, însă, lucrurile pot fi ceva mai complicate și specialistul poate recomanda aspirația lichidului din interiorul săculeților.
Chisturile la sân sunt structuri care pot să reapară după o perioadă.
Chisturile la sân pot apărea în cele mai diverse momente ale vieții unei femei. Auto examinarea permanentă a sânilor și realizarea unor teste imagistice regulat sunt cele mai bune variante pentru a depista în fază incipientă o formațiune plină cu lichid. Tratamentul adecvat va fi recomandat de medicul specialist în funcție de manifestări și de amploarea structurilor prezente la nivelul sânului.
Surse de informare:
1. Breast cysts – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cysts/symptoms-causes/syc-20370284
2. Breast Cysts – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15691-breast-cysts
3. Breast Cysts – https://www.breastcancer.org/benign-breast-conditions/cysts