Află cum afectează tehnologia în mod direct sănătatea copilului

Datorită perioadei pandemiei, oamenii au trebuit să se adapteze și au ajuns să trăiască în vremuri în care tehnologia este pretutindeni, depinzând de aceasta pentru realizarea activităților zilnice, dar și pentru studiu.

O schimbare majoră a fost în viața copiilor, deoarece activitatea acestora din bănci a trebuit să se desfășoare acasă, departe de colegi și profesori. Aceștia au fost nevoiți să depindă în totalitate de tehnologie, pentru a-și putea continua studiul și procesul de dezvoltare. În timp, această depindere de obiecte inteligente, precum telefonul, calculatorul sau tableta, a dus la apariția mai multor afecțiuni și tulburări în rândul copiilor.

Tehnologia poate afecta negativ dezvoltarea copilului, deoarece acesta este influențabil, fiind în perioada de cunoaștere și asimilare. Utilizarea excesivă a tehnologiei poate schimba comportamentul copilului, acesta ajungând să fie mai retras, mai timid sau intimidat de diverse activități sociale.

Cum este afectată sănătatea copilului?

1.      Disconfort ocular

Indiferent de motivul statului pe calculator, că este în scop educativ sau recreativ, copilul este concentrat la conținutul urmărit și uită să mai clipească, astfel se ajunge la oboseală digitală a ochilor. Ochii nu mai clipesc atât de des și provoacă o evaporare a peliculei de lacrimi ce protejează suprafața organului. Mai mult, în timp pot apărea și alte afecțiuni, cum ar fi miopia sau astenopia acomodativă, care afectează sănătatea ochilor și se manifestă prin vedere încețoșată, dureri de cap sau disconfort ocular. Cei de la infosan.ro pot veni în sprijinul părinților, oferind informații și servicii ce pot preveni apariția afecțiunior oculare. De asemenea, se poate efectua un control oftalmologic pentru copii la Infosan, pentru a se avea evidența stării de sănătate a ochilor celui mic.

2.      Lipsa activităților fizice

Statul pe telefon sau calculator pentru perioade lungi de timp, duce la un stil de viață sedentar, ce cauzează schimbări de greutate, dar și o incapacitate de dezvoltare a mușchilor și a oaselor. Cu cât stă mai mult în fața ecranului, cu atât copilul va avea activitate fizică redusă, va avea tendința de a ronțăi și mânca mai mult.

3.      Tulburări de somn

Calitatea somnului este afectată de utilizarea tehnologiei, prin menținerea activă a creierului pe timpul nopții și întrerupând perioadele de somn. Conținutul interesant sau supărător al conținutului pe care copilul îl urmărește, poate să îl determine pe acesta să adoarmă târziu sau să îl țină treaz toată noaptea, gândul fiindu-i la ultimele materiale urmărite pe dispozitivele electronice. De aceea, este indicată crearea unei rutine sănătoase, ce permite copilului să își împartă timpul atât pe calculator, cât și făcând alte activități, ce duc la dezvoltarea acestuia.

4.      Viața socială 

Folosirea în mod excesiv a tehnologiei și accesul nesupravegheat la internet, pot provoca multe efecte negative asupra abilităților sociale ale copiilor, precum și asupra dezvoltării lor mentale. Timpul petrecut în fața ecranelor îi determină pe copii să își folosească imaginația foarte puțin și să vrea să iasă afară la joacă, din ce în ce mai rar. Comportamentul copilului se schimbă, putând să devină agresiv, iar interacțiunea cu ceilalți copii să dispară.

Schimbările negative se observă în rândul abilităților sociale ale copiilor, al relațiilor cu cei din jur, al sănătății și al capacității de concentrare. De aceea, este important ca accesul la telefon, tabletă sau calculator să fie limitat și în intervale orare de timp prestabilite.

Sursa foto: unsplash.com

Read Previous

Ce ar trebui să știe orice șofer începător

Read Next

De Black Friday whisky-ul este la reducere

Most Popular