stirile addsite logo

Antiperspirant versus deodorant – cum diferă cele două?

Transpirația este un proces natural prin care corpul își menține temperatura constantă. Cu toate astea, știm cu toții cât de neplăcut poate fi mirosul și e absolut normal să încercăm să-l stopăm sau să-l acoperim cu ajutorul diferitelor produse. 

Deodorantele și antiperspirantele au devenit metoda cea mai eficientă pentru menținerea sub control a transpirației. Dar, de foarte multe ori, alegem fără să știm care e mai eficient pentru corpul nostru. În acest articol, te vom ajuta să înțelegi care este diferența dintre cele două, cum acționează și ce tipuri există.

Modul de acționare 

Un antiperspirant acționează diferit asupra pielii și corpului decât un deodorant. La fel de diferiți sunt și agenții din compoziția fiecăruia. Iată, așadar, cum diferă cele două din aceste considerente. 

Deodorant

Deodorantul este un produs ce suprimă dezvoltarea bacteriilor aflate în glandele sudoripare. În plus, cu ajutorul adoranților chimici, acesta ajută la camuflarea mirosului. Deodorantele, spre deosebire de antiperspirante, nu interferează cu mecanismul de termoreglare a organismului sau cu procesul de transpirație. 

Un deodorant nu garantează senzația de uscat, dar ajută la neutralizarea bacteriilor. În plus, este potrivit pentru persoanele care au o transpirație ușoară, dar cu un miros pronunțat. 

Substanțele active din compoziția unui deodorant sunt antibacteriene. Dacă ești în căutarea unui deodorant fără alcool, încearcă unul dintre produsele Borotalco

Antiperspirant

Spre deosebire de un deodorant, antiperspirantul acționează prin blocarea glandelor sudoripare. Acest lucru duce la stoparea eliminării transpirației, produsă de aceste glande. 

Utilizarea antiperspirantelor se recomandă persoanelor care suferă de hiperhidroza (transpirația excesivă). 

Modul de utilizare 

Cele mai citite articole

Și modul de utilizare diferă de la un deodorant la un antiperspirant. 

Deodorantul 

 • Se poate aplica de mai multe ori pe zi, însă este recomandat în special dimineața;
 • Îl poți folosi și pentru alte zone ale corpului decât cea axială; 
 • Aplică-l pe pielea bine spălată și uscată; 
 • Folosește-l înainte de un antrenament sportiv. 

Antiperspirant 

 • Aplică-l doar în zona axială. Pentru alte părți ale corpului caracterizate de transpirație încearcă să găsești alte metode;
 • Nu-l folosi înainte de un antrenament sau altă activitate ce poate face corpul să transpire abundent;
 • Aplică-l o dată pe zi;
 • Îl poți întrebuința și înainte de somn.

Stick sau spray? 

Majoritatea deodorantelor și antiperspirantelor vin în trei forme – stick, spray sau cu bilă. Cu toate că același produs în forme diferite va fi la fel de eficient, s-ar putea ca pielea ta să „se împace” mai bine cu o anumită formă. Iată care sunt principalele caracteristici:

Deodorant sau antiperspirant sub formă de spray:

 • se aplică ușor;
 • are un miros plăcut;
 • nu se recomandă persoanelor alergice deoarece poate fi inhalat în timpul aplicării. 

Deodorant sau antiperspirant sub formă de stick sau bilă:

 • se aplică la fel de ușor ca și un spray;
 • îl poți purta în geantă; 
 • se usucă puțin mai greu decât un spray;
 • cele mai multe n-au miros;
 • este mai potrivit pentru persoanele ce pot suferi de alergii. 

Este bine să folosești deodorant sau antiperspirant înainte de culcare?

Nu există o contraindicație în ceea ce privește aplicarea acestora pe timpul nopții. În cazul în care folosești un antiperspirant, este chiar indicat să-l aplici înainte de a te pune în pat, deoarece substanțele active din compoziție vor avea suficient timp să-și facă efectul. 

Cu toate că e un proces normal, transpirația ne poate face să ne simțim mai puțin confortabil în propriul corp. Partea bună este că există produse care ne ajută să o menținem sub control, dar ele trebuie alese cu grijă pentru a nu face mai mult rău decât bine. Și cel mai bun indicator este pielea ta. 

Vezi care este mai eficient și blând cu aceasta, fie că vorbim de un deodorant sau un antiperspirant. Apoi, decide-te cu privire la forma lui – stick sau spray. În cele din urmă, ai grijă să aplici produsul așa cum este recomandat.  

sursă foto: unsplash.com 

Cele mai citite articole

Read Previous

3 concepte care stau la baza clădirilor viitorului: Sustenabilitate, Well-Being și Green Building

Read Next

Alternativa economică și ecologică pentru căminul tău

Most Popular