Aparatul de aer condiționat sau mai degrabă instalația de climatizare, în cazul în care vorbim despre seturile de aer condiționat de la Daikin, este un produs absolut necesar în cazul în care vrei să te bucuri de veri răcoroase și, de ce nu, ierni mai blânde.
Totuși, alegerea aparatului care se va ocupa cu răcirea și încălzirea temperaturii din locuința ta trebuie să se bazeze pe anumite criterii. În afară de aspectele estetice, de exemplu formă și/sau culoare, iată ce va fi absolut necesar să iei în calcul!
Prețul
De ce este important prețul? Pentru că, în mare, va fi invers proporțional cu cheltuielile pe care vei fi nevoit să le suporți pe parcursul perioadei de funcționare a produsului. Cu alte cuvinte, cu cât aparatul te va costa mai puțin, cu atât va avea un consum mai mare și va încărca mai mult factura.
Cu cât aparatul este mai scump, deci și mai performant, cu atât va economisi mai multă energie, deci va fi mai eficient și va consuma mai puțin, scăzând astfel facturile. Va fi de datoria ta să stabilești un buget și să te decizi dacă vrei să cheltui o sumă mai mare de bani la momentul achiziției sau pe toată durata de folosire.
Funcțiile adiționale
Majoritatea aparatelor de aer condiționat cuprind funcțiile standard, mai exact cele de răcire și încălzire, dar și de ventilație și dezumidificare. Dacă îți vei îndrepta atenția către sisteme mai complexe și în consecință și mult mai scumpe, vei descoperi modele care beneficiază și de funcții de purificare a aerului, funcții de autocurățare, funcții de programare în intervale orare sau chiar funcția de monitorizare a temperaturii din încăpere și de detectare a prezenței umane.
Alegerea ta va depinde de cât de bine vrei să climatizezi camera respectivă, dar și de cât timp petreci efectiv acolo.
Clasa energetică
Așa cum explicam și mai sus, aparatele de aer condiționat funcționează cu ajutorul energiei electrice, fapt care va determina cheltuieli mai mari în special vara. O situație și mai dramatică este cea în care vei fi nevoit să modifici circuitele electrice din casă, pe motiv că anumite aparate de aer condiționat vin la pachet cu un necesar energetic destul de mare.
Pentru a face diferențe dintre modele poți lua în calcul următorii parametri:
- COP sau Coefficient of Performance;
- EER sau Energy Efficiency Ratio;
- SCOP sau Seasonal Coefficient of Performance;
- SEER sau Seasonal Energy Efficiency Ratio
Toate detaliile de mai sus pot fi descoperite pe eticheta tehnică a produsului, iar un specialist îți poate explica cum vor afecta funcționarea aparatului. Pe scurt, cu cât acești coeficienți sunt mai mari, cu atât aparatul se încadrează într-o clasă energetică mai bună, de pildă A+ sau A+++, fapt care-l va face mai eficient și mai ieftin de folosit pe termen lung.
Capacitatea de răcire
Una dintre cele mai importante caracteristicie ale unui aparat de aer condiționat, capacitatea de răcire, se referă la cât de bine își va face treaba aparatul. Valorile se exprimă în BTU pe oră și se aleg în funcție de următoarele criterii:
- Volumul camerei;
- Suprafața vitrată;
- Numărul de persoane din încăpere;
- Traficul din încăpere;
- Numărul de electrocasnice sau electronice din încăpere sau din apropierea ei;
- Orientarea geografică a încăperii.
Dacă nu alegi corect numărul de BTU vei risca să te găsești în situația în care aparatul este subdimensionat, deci nu va putea răci sau încălzi camera, sau este supradimensionat, caz în care va răci sau încălzi prea repede o cameră și se va opri din funcționare. Opririle și pornirile repetate vor consuma mai multă energie și vor pune mai multă presiune pe componentele aparatului.
De departe cel mai important sfat va fi să ceri întotdeauna ajutorul specialiștilor când trebuie să faci o astfel de alegere!