Fara a intelege elementele de baza ale modului in care functioneaza economia in general si piata de valori in special, este putin probabil ca investitiile sa aiba succes. Desigur, poti apela la serviciul de management al increderii – cand dai bani unui investitor profesionist si acesta ii investeste fara interventia ta activa – dar de obicei este destul de scump.
Deci, daca vei face cursuri bursa de valori vei deveni un investitor incepator fara bugete mari, dar vei sti ceea ce faci. Determina suma pe care esti gata sa o investesti – bugetul initial si cat esti gata sa cheltui in mod regulat pe el ulterior, si daca esti pregatit in principiu.
Cursuri bursa de valori – Formuleaza un scop
Acest lucru te va ajuta la determinarea strategiei de comportament pe bursa: in ce proportii sa construiesti un portofoliu, cat de des sa vinzi si sa cumperi active etc. Incepatorii sunt sfatuiti sa-si stabileasca un obiectiv anume si nu doar „vreau sa castig”, ci si „sa economisesc o suma pentru imobiliare/pentru un copil pentru educatie/pentru pensionare” etc.
Primele obiective ar trebui sa fie pe o perioada de cel putin trei ani. Cu cat durata investitiei este mai lunga, cu atat riscurile sunt mai mici. In acelasi timp, diferite portofolii pot fi colectate in scopuri diferite. Nu poti invata despre toate acestea, decat daca vei face cursuri bursa de valori.
Evalueaza-ti disponibilitatea de a-ti asuma riscuri
Pentru a face acest lucru, de exemplu, poti face cursuri bursa de valori si poti face teste de tranzactionare. Brokerii mari ofera, de asemenea, teste similare inainte de a deschide un cont de brokeraj sau imediat dupa, pentru a intelege ce fel de retragere a portofoliului esti gata sa permiti. Alegerea activelor depinde si de gradul de pregatire pentru pierderi. Practic, cu cat profitabilitatea lor potentiala este mai mare, cu atat riscul este mai mare.
Alege-ti un broker
Investitorii privati nu pot tranzactiona singuri la bursa – exact pentru asta este nevoie de un broker. Acesta va deschide un cont special de brokeraj si, cu ajutorul acestuia, vei putea cumpara si vinde activele selectate.
Poti afla mai multe despre acest lucru la cursuri bursa de valori. La cursuri bursa de valori, incepatorii sunt sfatuiti sa faca un portofoliu de actiuni profitabile, dar mai riscante pe termen scurt, si obligatiuni mai putin profitabile, dar mai stabile. Diversitatea portofoliului va face posibila compensarea caderii unui activ, daca aceasta se produce brusc.
In plus, diversifici intr-un set de active de acelasi tip. Adica, cumperi actiuni ale diferitelor companii din industrii diferite. Nu investi in ceva ce nu intelegi. In caz contrar, exista o mare probabilitate de a evalua incorect riscurile. Incearca sa nu intri in panica sau sa nu cedezi sentimentului de masa de a cumpara sau de a vinde active. Piata de valori este evident riscanta si adesea imprevizibila. Este important sa fii la curent, dar sa nu reactionezi impulsiv.