Pentru marea majoritate a românilor care au ales că şi metodă de încălzire şi de producere a apei calde menajere varianta unei centrale termice pe gaz, este lesne de înţeles faptul că aceasta trebuie şi întreţinută în mod corespunzător, nu doar montată. Centrala termică pe gaz oferă apă caldă şi căldura la discreţie fără probleme doar dacă este folosită şi întreținută corect, astfel încât să poată funcţiona în parametri normali şi în deplină siguranţă pentru utilizatori şi pentru vecini. Revizia unei centrale termice pe gaz este importantă pentru siguranţă şi buna funcţionare.
Ce reprezintă verificarea şi revizia centralei termice pe gaz?
Verificarea şi revizia centralei termice pe gaz sunt două operaţiuni diferite care nu se exclud una pe cealaltă. Este foarte important ca utilizatorii să apeleze la serviciile companiilor specializate sau la personalul autorizat ANRE şi ISCIR, pentru a se asigura că totul este realizat în mod corespunzător şi corect, respectând prevederile în vigoare. Conform legii, există termene foarte clare pentru efectuarea lor, de aceea aceste servicii trebuie realizate la timp.
Verificarea periodică a centralei termice pe gaz este foarte importantă pentru că protejează utilizatorii şi vecinii de incidente nefaste. Aceasta face referire la verificarea funcţionării în siguranţă a centralei termice, pentru ca aparatul să dea randamentul maxim şi să aibă o durată de viață cât mai lungă.
Atât verificarea, cât şi revizia centralei sunt operaţiuni care se fac contra cost şi care pot fi realizate de acelaşi specialist sau de aceeaşi firmă cu autorizaţie ANRE. Furnizorul de gaze naturale trebuie să transmită în mod gratuit o notificare scrisă conform căreia sunt necesare verificările şi reviziile acestor aparate.
Ce presupune verificarea centralei termice pe gaz?
Verificarea unei centrale termice pe gaz reprezintă o operaţiune foarte importantă care are menirea de a asigura o viaţă îndelungată acesteia şi care presupune evaluarea:
· arzătoarelor şi stării acestora, îmbinărilor şi garniturilor de etanşare aferente;
· stabilitatea conductelor care sunt montate pe suporturi;
· gradul de etanşeitate a îmbinării conductelor şi armăturilor în cazul presiunii de lucru a gazului din instalaţie;
· modul de funcţionare a aparatelor de măsurare, de control, de siguranţă şi de reglare;
· starea în care sunt construcţiile care adăpostesc staţiile şi posturile de reglare sau de reglare-masurare;
Cele mai citite articole
· starea tehnică a instalaţiei comune de utilizare a gazelor.
Revizia centralei presupune:
· evaluarea şi verificarea stării răsuflătorilor şi a căminelor existente;
· probă de rezistenţă la presiune;
· probă de etanşeitate la presiune.
Este foarte important de avut în vedere efectuarea acestor operaţiuni, proprietarii având obligaţia de a prezenta specialistului acreditat ISCIR şi ANRE actele:
· care relevă faptul că a fost efectuată curăţarea coşurilor şi canalelor de evacuare a gazelor;
· care atestă efectuarea la termen a verificării tehnice periodice;
· care specifică cotă de gaz pentru centrală;
· dosar de debranşare de la sistem centralizat, precum şi proiectul conform căruia s-a realizat instalaţia de gaz care alimentează centrala.