stirile addsite logo

5 tipuri de afecțiuni mamare și cum le poți depista

Odată cu desfășurarea campaniilor de informare despre problema cancerului de sân, din ce în ce mai multe femei au devenit conștiente de importanța screening-ului periodic și al autoexaminării regulate. Prin urmare, orice modificare observată la nivelul sânului declanșează panică și gânduri negre. Dar patologia sânului este mult mai complexă și include mai multe tipuri de afecțiuni mamare.

Care sunt principalele tipuri de afecțiuni mamare?

Clasificarea completă a tumorilor sânului poate fi regăsită în tabelul de mai jos [1,3].


Tumori benigne ale glandei mamare

Leziuni distrofice
Mastoza fibrochistică
Chistul solitar 
Leziuni proliferative
Hiperplazia atipică
Adenoza scleroasă
Ectazia ductală
Necroza grăsoasă 
Cicatricea radialăStări precanceroase
Papilomul intracanalicular
Adenomul de mamelon
Adenomul ductal
Mastita cu plasmocite
Tumori maligne ale glandei mamare

Cancerul de sân neinvaziv
Carcinomul ductal in situ
Neoplazia lobularăCancerul de sân invaziv
Carcinomul ductal invaziv
Carcinomul lobular invaziv
Boala Paget
Angiosarcomul

Leziunile distrofice ale țesutului mamar

Leziunile distrofice ale glandei mamare se caracterizează prin proliferarea fibrochistică a unităților sale funcționale. Deși nu prezintă, în mod normal, risc de malignizare, ele pot cauza disconfort, in funcție de perioada ciclului menstrual [1]. 

În cazul în care acest tip de leziune devine dureroasă, medicul poate propune tratament hormonal sau, în cazuri extreme, tratament chirurgical [2].

Leziunile proliferative ale țesutului mamar

Există mai multe afecțiuni încadrate în categoria leziunilor proliferative, multe dintre ele fiind ușor de confundat cu unele tumori maligne. Este, de altfel, principalul motiv de îngrijorare atunci când vine vorba despre un astfel de diagnostic. 

Leziunile proliferative ale țesutului mamar cresc riscul de apariție a cancerului de sân [2]. 

Stările precanceroase

Stările precanceroase includ o serie de diagnostice care au posibilitatea de a evolua către o tumoră malignă, în absența intervenției medicale prompte. Tratamentul diferă în funcție de diagnostic, uneori medicul preferând o abordare expectativă, alteori considerând necesară o atitudine mai agresivă [2]. 

Cancerul de sân neinvaziv 

Cancerul de sân neinvaziv nu este considerat, propriu-zis, un cancer la sân, ci mai degrabă este reprezentat de leziuni pre-maligne de mici dimensiuni, care au potențialul de a deveni cancer invaziv. 

Diagnosticul de cancer de sân neinvaziv impune, în funcție de localizare, monitorizare atentă și frecventă, respectiv intervenție chirurgicală pentru extirparea leziunilor [1]. 

Cancerul de sân invaziv

Cancerul de sân invaziv este supus procesului de stadializare și se prezintă sub forma mai multor subtipuri, în funcție de tipul de țesut afectat, de receptorii hormonali și de expresia genică a HER2 [2]. 

Intervenția medicală constă în extirparea chirurgicală a leziunii, a întregului sân sau a ambilor sâni, completată de chimioterapie și/sau radioterapie, în funcție de particularitățile tumorii [3]. 

Cum se depistează afecțiunile mamare?

Atunci când leziunea glandei mamare este identificată precoce, tratamentul este mai eficient, iar prognosticul se îmbunătățește semnificativ. De aceea, testele de screening sunt considerate extrem de importante [1]. 

Autoexaminarea

Cele mai citite articole

Autoexaminarea sânilor începe de la vârsta de 20 ani. Ea se efectuează lunar, în aceeași perioadă a ciclului menstrual, preferabil în zilele 7 – 14. Această recomandare este foarte importantă deoarece structura sânului variază mult sub influența hormonală [1].

Autoexaminarea se referă la inspecția și palparea sânilor pentru depistarea eventualelor afecțiuni mamare. Ea se realizează la duș – când pielea este alunecoasă – cu mișcări circulare și include și verificarea axilelor. 

Examenul clinic al sânilor

Examenul clinic al sânilor este efectuat de către medicul specialist, cel mai adesea simultan cu ecografia de sân. 

La femeile cu vârsta cuprinsă între 20 – 30 ani, el este efectuat o dată la 3 ani.

La femeile cu vârsta mai mare de 30 ani se recomandă examenul clinic anual [2]. 

Examenul ecografic

Ecografia de sân este o metoda neinvazivă de evaluare a structurii sânului. Ea este recomandată anual la femeile cu vârsta mai mare de 30 ani [1].

Mamografia

Mamografia face parte din testele de screening pentru cancerul de sân, fiind indispensabilă pentru identificarea leziunilor în stare incipientă. 

Vârsta la care începe acest tip de screening poate diferi, în funcție de recomandările medicilor. Unii medici obstetricieni recomandă vârsta de 45 ani; experiența medicilor imagiști pledează pentru vârsta de 40 ani [2]. 

Mamografia bilaterală se efectuează anual, iar examenul poate fi completat de evaluarea ecografică, dacă se consideră necesar. 

Indiferent de diagnostic, formele incipiente de boală sunt mai ușor de tratat și au potențial mai mare de vindecare decât stadiile avansate. Prin urmare, investește în sănătatea ta și ai grijă de tine! 

Bibliografie:

  1. https://medlineplus.gov/breastdiseases.html afișat la 12.04.2022
  2. https://www.cancer.gov/types/breast/breast-changes afișat la 12.04.2022

https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/non-cancerous-breast-conditions.html afișat la 12.04.2022

Cele mai citite articole

Read Previous

Cum alegi cea mai bună cafea pentru gusturile tale

Read Next

Top 10 Superstiții ale jucătorilor de cazino online

Most Popular