stirile addsite logo

Cum alegi cea mai bună cafea pentru gusturile tale

Gustul cafelei este destul de subiectiv, având în vedere că facem referire la una dintre cele mai populare băuturi, evaluată în funcție de preferințele și de exigențele fiecăruia în parte. 

Ești un novice în lumea cafelei? Ei bine, în acest articol îți vom vorbi despre diversele sortimente de cafea și vom evalua cafeaua în funcție de mai multe criterii, pentru a putea stabili astfel care este cea mai bună cafea pentru tine. 

În teorie, cea mai bună cafea este cea de specialitate, aceasta fiind supusă unor evaluări riguroase, atât în ceea ce privește cultivarea, cât și procesarea. La modul general, cea mai bună cafea are o compoziție de 100% Arabica, prăjită recent. Desigur, pentru a te putea bucura de gustul celei mai bune și aromate cafele, sunt importante atât prepararea, cât și modul de păstrare. Iată, așadar, cum alegi cea mai bună cafea pentru gusturile tale! 

Cafea Arabica sau Robusta? 

Din punct de vedere al compoziției, după tipul cafelei se disting două mari categorii de cafea: Arabica și Robusta

Cu o pondere de 70% din producția mondială de cafea, Arabica este o cafea superioară, care se distinge prin aroma sa, gustul dulce și notele ușoare florale și fructate. Cafeaua Arabica conține mai puțină cofeină și este mai pretențioasă în ceea ce privește cultivarea și prepararea. Este cultivată cu precădere în America Centrală și de Sud, având un preț mai mare comparativ cu Robusta. De asemenea, la preparare este mai puțin cremoasă față de Robusta. 

Cele mai citite articole

Cafeaua Robusta este cultivată în Africa și Asia, se distinge prin tărie și este mai bogată în cremă decât Arabica, însă și mai puțin aromată. Deși cafeaua Robusta este mai puțin apreciată decât Arabica, aceasta are avantajul prețului, fiind mai accesibilă. Robusta conține de două mai multă cofeină și este mai puțin pretențioasă decât Arabica, atât la cultivare, cât și la preparare. 

Cafea boabe, măcinată sau capsule? 

Dacă vrei să alegi cea mai bună cafea, cel mai bine ar fi să optezi pentru cafea boabe, pe care să o macini înainte de preparare, pentru a te bucura astfel pe deplin de aroma cafelei. Pentru a obține cea mai delicioasă cafea, asigură-te, de asemenea, că boabele de cafea sunt prăjite recent. De asemenea, cafeaua nu trebuie să fie prăjită prea intens, căci astfel cafeaua va deveni foarte tare și nu te vei putea bucura de aroma sa. 

Cafea blend, de origine sau de specialitate? 

Un alt criteriu în funcție de care poți alege cea mai bună cafea pentru tine este clasificarea cafelei în funcție de tip, fie că vorbim despre cafea blend, de origine sau de specialitate. 

  • Cafeaua blend este cel mai întâlnit tip de cafea, aceasta conținând un amestec de Arabica și Robusta, de diferite origini, adesea prăjite mediu sau intens. În funcție de amestec și de prăjire, cafeaua blend poate fi mai tare sau mai aromată. Cele mai apreciate cafele comerciale sunt cel care conțin o proporție mai mare de cafea Arabica. 
  • Cafeaua de origine este acel tip de cafea care provine dintr-o singură plantație, cu aromele specifice regiunii din care provine. Aici ne referim la cafea de pe plantații din Columbia, Kenya, Etiopia, Costa Rica, Brazilia sau Guatemala. În această categorie se procesează cafele 100% arabica, prăjite ușor sau mediu. 
  • Cafeaua de specialitate este un termen care descrie boabele de cafea cu cea mai intensă aromă, produsă în climate speciale și care beneficiază de un tratament excepțional, de la plantare și până la servire. Pentru a obține statutul de cafea de specialitate, cafeaua trebuie să treacă de evaluările legate de origine, recoltare, prăjire, măcinare și preparare. 

Cafea pentru acasă, cafea profesională sau pentru automate vending? 

În funcție de mediul în care este servită cafeaua, vorbim despre cafea pentru acasă, cafea profesională pentru restaurant sau bar și cafea pentru automate vending. 

  • Cafeaua pentru acasă are o calitate superioară, preponderent Arabica, prăjită ușor sau mediu. Gustul său este unul delicat și aromat. 
  • Cafeaua profesională pentru bar este și ea preponderent Arabica. Espressoarele profesionale pot folosi orice tip de cafea, fie Arabica sau Robusta. De obicei, producătorii prezintă o gamă de cafele profesionale de la 50% Arabica – 50% Robusta, până la 100% Arabica. 
  • Automatele vending folosesc, de regulă, o cafea cu un procent ridicat de boabe Robusta. Automatele pot oferi cafea de calitate medie, fiind limitate din punct de vedere tehnic. 

Sperăm ca la finalul acestui articol să știi exact cum alegi cea mai bună cafea pentru gusturile și preferințele tale, în așa fel încât să te poți bucura de un gust cât mai intens, fie el aromat sau tare, cu o doză mare de cofeină. Tu cu ce fel de cafea îți începi diminețile? 

Cele mai citite articole

Read Previous

Sfaturile utile care te ajută să treci cu bine peste sezonul rece

Read Next

5 tipuri de afecțiuni mamare și cum le poți depista

Most Popular