Cum economisești consumul de gaz în lunile cele mai reci?

Iarna, temperaturile scăzute contribuie la diminuarea nivelului de confort, fapt ce conduce la un consum mai mare de gaze naturale pentru a atinge temperatura ideală. Problema principală a utilizatorilor casnici se referă la prețul gazului, care odată cu liberalizarea pieței, se stabilește ca urmare a cererii și ofertei.

Economisirea gazului, precum și a curentului electric, reprezintă în această perioadă o preocupare majoră pentru noi toți. Este necesar să ne schimbăm comportamentul de consum, să reducem rapid cheltuielile la utilități și să contribuim la realizarea unui viitor sustenabil.

Facturile pentru uz casnic devin tot mai împovărătoare pentru români. Și nu doar cele la curent electric, ci și cele de la gaz. Cheltuielile cu gazul ocupă de obicei mult loc în bugetele românilor, atât pentru cei care au gazul prin conducte, cât și pentru cei din mediul rural care folosesc încă pe scară largă butelii. 

În afară de schimbarea furnizorilor cu unii mai prietenoși în materie de tarife, iată cum putem economisi consumul de gaz pentru a plăti mai puțin. 

Cum diminuezi consumul în ceea ce privește încălzirea camerelor?

Dacă este vorba de sistemul de încălzire, o idee foarte bună constă în reglarea sistemului de încălzire în funcție de vreme și evitarea setării lui la o temperatură mult prea mare, nejustificată.

Dacă folosești gaz pentru încălzirea locuinței, este esențial să îți asiguri o bună izolare termică a căminului. Cu alte cuvinte, vei consuma mai puțin gaz dacă o bună cantitate din căldură nu va scapa prin crăpăturile ramelor ferestrelor și tocurile ușilor. Prin urmare, dacă te gândești să-ți modernizezi casa, alege să-ți montezi niște cadre mai eficiente la ferestre și geam termopan. Și nu uita nici de ușile de interior bine izolate! 

În plus, încălzește doar camerele ocupate de familie. Dacă toți stați ziua într-o cameră comună (living), oprește încălzirea în camerele neocupate. Evident, aceasta nu înseamnă să lași pereții reci tot timpul și să favorizezi apariția igrasiei. 

Asigură-te că sistemul de încălzire funcționează optim înainte de sosirea vremii reci. Dacă centrala consumă mai mult decât ar trebui, sună rapid un tehnician autorizat cu experiență să facă o revizie generală și să elimine eventualele defecțiuni ori chiar să-l schimbe cu unul mai performant.

Fă economii la apa caldă 

În materie de apă caldă, este bine să se renunțe în această perioadă la băile lungi și să se deschidă dușul numai atunci când este folosit efectiv. Mai mult decât atât, alt sfat bun este acela de a renunța la a mai amesteca apa rece cu apa prea fierbinte. 

Alege să faci dușuri rapide și mai reci. Este un trend care prinde și la noi în țară, pentru că reprezintă o opțiune eficientă și mai ecologică, iar buzunarul tău îți va mulțumi. 

Chiar și în cazul în care faci baie în cadă, nu uita să închizi robinetul în timp ce te speli. În acest fel vei avea parte de economii duble: la factura de gaz, dar și la factura la apă. 

Asigură-te că aragazul funcționează impecabil

Una dintre primele măsuri de precauție pe care le poți lua pentru a reduce cheltuielile cu gazul este să verifici dacă aragazul tău este reglat corect. Aragazul setat necorespunzător consumă de obicei mai mult gaz pentru a funcționa. Asta pe lângă faptul că prezintă pericole evidente pentru gospodăriile respective.

Cheamă un tehnician pentru a evalua starea aragazului și, dacă este un model mai vechi sau problematic, ia în considerare chiar și înlocuirea cu unul nou.

O altă recomandare este să păstrezi întotdeauna curate arzătoarele aragazului. Dacă aceste părți sunt murdare, gazul poate ieși în mod inadecvat, ceea ce înseamnă că și gătitul va dura mai mult, iar facturile lunare vor fi mai mari.

O modalitate simplă de a observa dacă este ceva în neregulă este să te uiți la culoarea flăcării de la ochiurile aragazului. În mod ideal, ar trebui să fie albastră. În cazul în care culoarea este galbenă, înseamnă că iese mai mult gaz decât ar fi necesar.

Vrei mai multe idei de economisire a gazului natural? Intră pe www.cezinfo.ro chiar acum!

Read Previous

Avantajele unui odorizant profesional pentru maşină

Read Next

Cum să alegi un parfum potrivit pentru tine

Most Popular