stirile addsite logo

Laptele fără lactoză: ce este și când este indicat să îl consumăm?

Cei mai mulți dintre noi ne bucurăm dimineață de o porție de lapte cu cereale sau pur și simplu de un pahar mare cu lapte. Dar pentru cei care suferă de orice grad de intoleranță la lactoză, consumul de lapte obișnuit nu este întotdeauna cea mai bună decizie. 

Din fericire, există opțiunea de a consuma lapte fără lactoză. Acesta poate fi folosit și la copt și la gătit, ceea ce îl face o alternativă ideală pentru prepararea de prăjituri pe care le pot consuma și persoane cu intoleranță la lactoză.

Problema intoleranței la lactoză

Se estimează că aproximativ 75% din populația lumii are cel puțin un anumit grad de intoleranță la lactoză. Desigur, unii oameni suferă mai mult de intoleranță la lactoză decât alții. 

  • Mai exact, intoleranța la lactoză se referă la incapacitatea organismului de a digera zahărul găsit în lapte (lactoză). 

Simptomele de care suferă majoritatea oamenilor după ce au băut sau au mâncat ceva cu lactoză sunt:

• balonare

• crampe

• gaze

• diaree

Ce este laptele fără lactoză?

Pentru cei care suferă de intoleranță la lactoză, este, în general, cel mai bine să stea departe de alimente și băuturi care conțin lactate. Cu toate acestea, vestea bună este că există o mulțime de alternative la laptele obișnuit,  alternative care nu conțin lactoză. 

  • Laptele fără lactoză este realizat prin adăugarea de lactază în timpul procesului de producție; lactaza poate fi digerată confortabil de către organism, dând, totodată, și o dulceață laptelui (care altfel s-ar pierde fără lactoză). 

Rezultatul final este un lapte care are un gust asemănător cu laptele obișnuit, dar care poate fi savurat fără simptomele gastrointestinale de către cei care suferă de intoleranță la lactoză.

Desigur, există și versiuni de lapte fără lactoză, care nu este realizat din produse lactate. Acestea pot fi făcute din migdale, orez, soia etc.

Lapte obișnuit vs. lapte fără lactoză

Cele mai citite articole

Pentru cei care doresc să înlocuiască laptele obișnuit cu un lapte fără lactoză în dieta lor, este bine să fie conștienți de unele potențiale diferențe de gust, consistență și alți factori. 

  • Principala diferență între laptele obișnuit și laptele fără lactoză este gustul; în general, laptele fără lactoză are un gust mai dulce decât laptele obișnuit din cauza ingredientului lactază adăugat. 

O altă caracteristică de care trebuie să fiți conștienți când alegeți laptele fără lactoză este că tinde să aibă o perioadă de valabilitate mult mai lungă decât laptele obișnuit, deoarece este fie ultra-pasteurizat, fie făcut cu ingrediente care nu se coagulează și nu se strică la fel de repede ca laptele obișnuit. De fapt, laptele care nu este produs din lactate pot dura câteva luni înainte de a începe să se acrească.

Opțiuni de lapte fără lactoză

Deci, ce tip de lapte fără lactoză este cel mai potrivit pentru tine? Poate fi util să încercați câteva opțiuni diferite și să vedeți ce vă place cel mai mult. Mai exact, luați în considerare să încercați mostre din:

  • lapte ultra-pasteurizat (lactaza adăugată)
  • lapte de migdale
  • lapte de soia
  • lapte din păstăi de soia

Una peste alta, laptele fără lactoză este o alternativă minunată pentru cei al căror corp nu poate digera lactoza găsită în laptele obișnuit. Dacă faceți parte din majoritatea populației care se încadrează în această categorie, asigurați-vă că încercați acest gen de lapte.

Când este indicat să consumați laptele fără lactoză?

Consumul de lapte fără lactoză este o alternativă inteligentă dacă doriți să continuați să vă bucurați de cremozitatea delicioasă a laptelui și de un plus de sănătate:

1) Laptele fără lactoză previne colicile la sugari

Laptele matern este cel mai bun pentru bebeluși. Cu toate acestea, există cazuri în care laptele matern nu este accesibil și mamele nu au altă soluție decât să ofere lapte praf. Problema este că produsele lactate provoacă colici (plâns neîncetat), în rândul sugarilor. 

Dacă nu există soluție, trecerea la lapte fără lactoză le ajută pe mame să îi scape pe bebeluși de colici și să le ofere echilibrul potrivit de vitamine și minerale.

2) Laptele fără lactoză este ușor digerabil

Spre deosebire de laptele obișnuit, laptele fără lactoză poate fi procesat ușor de organism și nu va umple stomacul cu exces de gaz sau lichid. Ai parte de o nutriție mai bună fără alimente rele.

3) Laptele fără lactoză este plin de vitamine și nutrienți sănătoși

Laptele fără lactoză conține o gamă largă de vitamine precum vitamina A, C, D, B-12, B-6 și minerale precum calciu, fier și magneziu. Aceste vitamine și minerale vă asigură că oasele, mușchii, nervii și organele sunt în cea mai bună stare de sănătate. Ele promovează, de asemenea, capacitatea de auto-vindecare a corpului nostru.

Cele mai citite articole

Read Previous

Cum să alegi un parfum potrivit pentru tine

Read Next

Ce trebuie luat in calcul in momentul in care se doreste renovarea unui acoperis

Most Popular