stirile addsite logo

Țara cu cele mai multe restaurante cu stele Michelin

În fiecare an, Ghidul Michelin își anunță mult râvnitele distincții acordate restaurantelor, stelele Michelin. Fiecare țară și restaurant află dacă s-a clasat pe lista premianților, dacă a obținut titlul de restaurant bun (o stea Michelin), titlul de restaurant pentru care merită să faci un ocol în călătoria ta (două stele Michelin) sau de restaurant pentru care merită să faci special o călătorie (trei stele Michelin).

Pe măsură ce Ghidul Michelin se extinde în întreaga lume, acordând premii restaurantelor, inclusiv vânzătorilor de mâncare stradală și unităților fast-casual, numărul restaurantelor cu stele Michelin în orașe precum Hong Kong sau San Francisco crește. 

  • Franța continuă să-și păstreze titlul de țara cu cel mai mare număr de restaurante cu stele Michelin din lume. Potrivit chefspencil.com care citează cel mai recent Ghid Michelin, Franța are 632 de restaurante cu stele Michelin, dintre care 74 de unități dețin 2 râvnite stele Michelin, în timp ce 29 de restaurante au trei stele.

Japonia s-a clasat pe locul 2, cu 413 restaurante, urmată de Italia, Germania și Spania. Statele Unite ale Americii, China (inclusiv Hong Kong și Macao) se află pe respectabilele locuri 6 și 7, având în vedere că Ghidul Michelin acoperă doar câteva regiuni din ambele țări. 

În SUA, Ghidul Michelin acoperă statele California, New York și Illinois, plus Washington D.C., în timp ce în China continentală, Ghidul Michelin acoperă Shanghai, Beijing și provincia Guangdong.

Țări cu cel mai mare număr de restaurante cu stele Michelin pe cap de locuitor

Cele mai citite articole

Franța poate avea cel mai mare număr de stele Michelin din lume, dar când vine vorba de cea mai mare concentrație de restaurante cu stele Michelin, ea se află doar pe locul 6.

  • Japonia revendică primul loc ca națiune cu cel mai mare număr de restaurante per rezident, cu un restaurant la fiecare 61.000 de rezidenți. Rata pe cap de locuitor a Japoniei este calculată numai pentru regiunile acoperite de Ghidul Michelin — prefecturile Tokyo, Osaka, Kyoto — care găzduiesc aproximativ 25 de milioane de oameni și 413 restaurante cu stele Michelin.

Deci, ce face restaurantele și bucătăria japoneze atât de speciale încât au câștigat un număr atât de incredibil de stele Michelin? Regretatul maestru bucătar şi prezentator TV Anthony Bourdain a spus odată despre Japonia: „Prima dată când am venit aici, a fost o experiență transformatoare. A fost ca și cum ai lua LCD pentru prima dată, adică te întrebi <Ce fac acum că văd întreaga lume [a mâncării] într-un mod diferit?>”.

Bucătarii de top japonezi sunt renumiți pentru străduința lor pentru perfecțiune și utilizarea ingredientelor de calitate excepțională, deși există unele îngrijorări că criteriile Ghidului Michelin ar fi putut fi mai puțin stricte la nivel local în comparație cu Europa și SUA.

  • Marele Ducat al Luxemburgului, țara mică, dar foarte bogată din Benelux, găzduiește a doua cea mai mare concentrație de restaurante cu stele Michelin din lume și prima din Europa. Luxemburgul numără 9 restaurante cu stele Michelin, inclusiv un restaurant de 2 stele Michelin pentru o populație de doar 625.000 de locuitori.

Elveția se află pe locul 3 la nivel mondial și pe locul 2 în Europa, cu un restaurant cu stea Michelin pentru 72.000 de persoane. 

  • Elveția a cunoscut o creștere extraordinară a restaurantelor cu stele Michelin de-a lungul anilor. În urmă cu cinci ani, găzduia 95 de astfel de restaurante, în timp ce astăzi numără 119, inclusiv trei restaurante de 3 stele.

Cu 127 de restaurante cu stele Michelin, Belgia se află pe locul 4 la nivel mondial și pe locul 3 în Europa. Acest lucru poate fi o surpriză pentru unii, deoarece Belgia este mai bine cunoscută pentru bere și ciocolată decât pentru bucătăria de lux, dar cu siguranță nu este surprinzător pentru cunoscători. Belgia a fost prima țară, în afara Franței, care a avut un restaurant de 3 stele Michelin, iar asta încă din 1972. Belgia are în prezent două restaurante de 3 stele și 23 de restaurante de 2 stele.

  • Mica națiune insulară Malta se află pe foarte respectabilul locu 5, cu un restaurant cu stea Michelin la fiecare 103.000 de locuitori. Depășește astfel puterile culinare precum Franța, Italia și Spania. Malta are în prezent cinci restaurante Michelin de o stea – nu e deloc rău pentru o țară de 500.000 de oameni.

Singapore se află pe locul 7 la nivel mondial și pe locul 2 în Asia și în afara Europei. Singapore a parcurs un drum lung de când a fost reprezentat pentru prima dată în Ghidul Michelin în 2016. Pe atunci, doar 29 de restaurante câștigau o mult râvnită stea, în timp ce astăzi numără aproape 50 de restaurante, 49 pentru a fi mai precis.

Cele mai citite articole

Read Previous

Top 15 restaurante cu stele Michelin în lume

Read Next

Ce este si cum functioneaza o casa de amanet?

Most Popular