Tipuri de lentile de contact și cum le alegi pe cele potrivite

Lentilele de contact cu dioptrii corectează majoritatea deficiențelor de refracție, precum miopie și hipermetropie. Bucură-te de un confort ocular sporit, de un aspect natural și de multe alte avantaje. Iată ce tipuri de lentile de contact ai la dispoziție și cum le poți alege pe cele mai bune pentru tine. 

Tipuri de lentile de contact cu dioptrii

Utilizarea lentilelor de contact este recomandată persoanelor care au nevoie de corectarea vederii de aproape sau de la distanță. Acestea pot fi folosite chiar și de copii, începând cu vârsta de 8-9 ani, sau de cei în vârstă. Pentru prescripție, programează-te la un consult oftalmologic sau optometric. Află, în continuare, care sunt principalele opțiuni.

În funcție de perioada de purtare

După regimul de folosire, lentilele sunt de unică folosință sau reutilizabile, cu o perioadă de valabilitate de o săptămână sau două, o lună, trei luni sau un an. De asemenea, ai la dispoziție lentile de contact pentru zi sau care se pot purta și în timpul nopții:

  • Lentile de contact zilnice – acestea pot fi reutilizate o perioadă anume (7, 14, 30, 90 de zile consecutive sau mai mult, în funcție de produs). Se aplică ziua, iar după cel mult 10-12 ore de purtare trebuie îndepărtate, igienizate și rehidratate peste noapte într-o soluție specială;
  • Lentile de contact cu purtare extinsă – pot fi utilizate în mod continuu (de exemplu, 30 de zile), fără a fi scoase. Cu toate acestea, recomandarea specialiștilor este de a le îndepărta în fiecare seară și de a le igieniza peste noapte în soluție. Astfel, sunt limitate riscurile de infecții oculare și disconfort. Ocazional, le poți păstra în timpul somnului;
  • Lentile de contact de unică folosință – fiecare pereche se utilizează o singură dată, cel mult 12 ore. Avantajul acestora este că nu trebuie igienizate înainte sau după purtare.

În funcție de afecțiunea pe care o corectează

Afecțiunile oculare pot fi tratate eficient cu ajutorul lentilelor de contact:

  • Monofocale – pentru vederea neclară de aproape (hipermetropie) sau de la distanță (miopie);
  • Multifocale – suprafața acestora este împărțită în două sau trei zone cu dioptrii diferite, pentru corectarea vederii încețoșate de la orice distanță (prezbiopie);
  • Torice – sunt concepute special pentru astigmatism, o afecțiune determinată de curbura imperfectă a corneei sau a cristalinului. 

În funcție de alte aspecte

Un alt aspect important este materialul din care sunt confecționate lentilele, iar diferența se face între cele moi (din hidrogel sau silicon-hidrogel) și cele rigide. De asemenea, acestea au dimensiuni mai mici (iau contact cu suprafața corneei) sau mai mari (se aplică atât pe cornee, cât și pe scleră – albul ochiului). În plus, poți opta pentru lentile colorate cu dioptrii.

Sfaturi pentru alegerea lentilelor de contact potrivite

Nu este indicat să achiziționezi lentile de contact fără un control de specialitate făcut în prealabil, necesar pentru determinarea dioptriilor, razei de curbură a ochiului și a altor parametri. În același timp, ține cont de afecțiunea oculară pe care o ai și de existența unor complicații, dacă este cazul. Mai mult, ia în considerare stilul tău de viață și preferințele tale.

Acordă atenție indicațiilor specialiștilor, astfel încât să asiguri un confort ocular optim pe toată perioada de utilizare a lentilelor de contact. Respectă pașii recomandați pentru aplicarea și igienizarea acestora.

Read Previous

3 investitii necesare intr-o hala de productie

Read Next

Prin ce se deosebeste un concert pe cinste de unul oarecare?

Most Popular