Vitamina d este un nutrient important pentru creșterea și menținerea sănătății oaselor, deoarece corpul poate absorbi calciul (component principal al oaselor) doar în prezența acestei vitamine.
Adițional, proprietățile sale antiinflamatori, antioxidante și neuroprotectoare pot susține și alte funcții cum ar fi sănătatea sistemului imunitar, funcțiile musculare și activitatea neuronilor [1].
Citește în continuare acest articol, pentru a afla câteva beneficii ale vitaminei sau descoperă mai multe detalii despre vitamina d pe drmax.ro, pentru a fi mai bine informat despre importanța acestui nutrient.
5 beneficii ale vitaminei d
Corpul nostru produce vitamina d atunci când este expus la soare. Cu toate acestea, este posibilă creșterea nivelului și prin alte metode, atunci când există un deficit al vitaminei.
Cele mai cunoscute beneficii ale vitamine d sunt:
Menținerea sănătoasă a oaselor
Vitamina d îmbunătățește absorbția calciului la nivel intestinal și ajută la menținerea nivelului corespunzător de calciu și fosfor în sânge, ceea ce este necesar pentru buna mineralizare a oaselor.
Deficitul de vitamina d poate duce la rahitism în rândul copiilor sau la scăderea densității osoase și slăbirea musculaturii în rândul adulților [2]
Întărirea mușchilor
Pe lângă abilitățile sale de creștere și susținere a oaselor, vitamina d are o influență semnificativă și asupra mușchilor. Conform unui studiu publicat în 2018, nivelul redus de vitamina d poate crește riscul de cădere și de slăbire a mușchilor.
Mai mult decât atât, studiul a concluzionat că activarea receptorilor vitaminei d la nivelul mușchilor a dus la modificări celulare și moleculare, care ar putea fi responsabile pentru creșterea forței musculare, reducerea riscului de cădere, rata mai mică de accidentare și amplificarea performanțelor sportive [3].
Susținerea sănătății orale
Conform unui studiu publicat în 2020, deficitul de vitamina d poate fi asociat cu numeroase afecțiuni orale, cum ar fi periodontita, eșuarea frecventă a tratamentelor orale, apariția cariilor și riscul mai mare de apariție a unor defecte dentare [4].
Tot în acel studiu, a fost menționată și posibila asociere a vitaminei d cu anumite cancere orale sau cu osteonecroza maxilară [4]. Chiar dacă nu există numeroase studii care să analizeze relația dintre vitamina d și sănătatea cavității bucale, cercetătorii recomandă totuși menținerea în limite normale a nivelului de vitamina D [4].
Ameliorarea simptomelor depresiei
Există studii, cum ar fi cel din 2020, care arată că vitamina d are un rol important atât la reglarea dispoziție cât și la ameliorarea depresiei.
În urma investigațiilor realizate, cercetătorii studiului de mai sus au descoperit că persoanele cu emoții negative au prezentat o îmbunătățire a simptomelor, după ce au primit tratament cu vitamina d. Mai mult decât atât, s-a descoperit că suplimentarea cu vitamina d ar putea ajuta persoanele depresive, care au și un nivel mic al acestui nutrient [5].
Poate combate anumite afecțiuni
Pe lângă beneficiile menționate mai sus, vitamina d mai poate avea un rol și în:
- reducerea riscului de apariție a sclerozei multiple – fapt susținut și de un studiu publicat în 2018, care a arătat o legătură între nivelul scăzut de vitamina d și creșterea riscului de scleroză multiplă [6];
- reducerea riscului de boli cardiovasculare – nivelul mic de vitamina d a fost asociat cu o creștere a riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, cum ar fi insuficiența cardiacă, hipertensiunea arterială și accidentul vascular cerebral, însă nu este știut dacă nivelul mic al nutrientului este o cauză sau un rezultat al bolilor [7].
Deoarece vitamina d este esențială pentru buna funcționare a organismului și pentru sănătatea oaselor, asigură-te că ai nivelul optim al acestui nutrient, fie prin expunerea la soare, fie prin dietă sau alte metode.
Discută cu medicul tău de familie despre opțiunile pe care le ai la dispoziție pentru a crește nivelul de vitamina d, dacă este nevoie.
Referințe:
- “Vitamin D.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-d/art-20363792. Data accesării: 07.10.2022
- “Vitamin D: Benefits, Deficiency, Sources, and Dosage.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/161618#role-of-vitamin-d. Data accesării: 07.10.2022
- MCastroMe. “Effects of Vitamin D on Skeletal Muscle and Athletic Performance.” Sogacot, 22 July 2018, sogacot.org/effects-of-vitamin-d-on-skeletal-muscle-and-athletic-performance/#:~:text=In%20some%20studies%2C%20vitamin%20D,rates%20and%20improved%20sports%20performance. Data accesării: 07.10.2022
- Botelho, João, et al. “Vitamin D Deficiency and Oral Health: A Comprehensive Review.” Nutrients, MDPI, 19 May 2020, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7285165/#:~:text=Vitamin%20D%20plays%20a%20key,decay%20%5B35%2C36%5D. Data accesării: 07.10.2022
- WL;, Cheng YC;Huang YC;Huang. “The Effect of Vitamin D Supplement on Negative Emotions: A Systematic Review and Meta-Analysis.” Depression and Anxiety, U.S. National Library of Medicine, 2020, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32365423/. Data accesării: 07.10.2022
- AT;, Sintzel MB;Rametta M;Reder. “Vitamin D and Multiple Sclerosis: A Comprehensive Review.” Neurology and Therapy, U.S. National Library of Medicine, 2018, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29243029/. Data accesării: 07.10.2022
- R;, Saponaro F;Marcocci C;Zucchi. “Vitamin D Status and Cardiovascular Outcome.” Journal of Endocrinological Investigation, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31172459/. Data accesării: 07.10.2022