stirile addsite logo

6 vitamine și suplimente care te vor ajuta să treci mai ușor peste sezonul rece

Sezonul rece este cadrul perfect pentru răspândirea și înmulțirea virusurilor, care provoacă boli infecțioase, cum sunt gripa sau răceala. Cel mai bun lucru pe care îl poți face la venirea iernii este să îți ajuți sistemul imunitar să se fortifice și să facă față agenților patogeni din jur. 

Alimentația joacă un rol esențial în această luptă, însă suplimentele pot da o mână de ajutor atunci când ai nevoie. Iată care sunt vitaminele și mineralele care te vor ajuta să treci mai ușor peste sezonul rece:

Vitamina C

Vitamina C este recunoscută pentru ajutorul pe care îl poate da sistemului imunitar în lupta cu gripa sau răceala. O doză preventivă de vitamina C reprezintă o protecție suplimentară împotriva virusurilor, deoarece aceasta împiedică înmulțirea și răspândirea agenților patogeni în etapa lor de replicare.

Mult iubitele citrice sunt o sursă foarte bună de vitamina C, însă poți achiziționa online, din farmacia sensiblu.com surse complementare sub formă de capsule, pulbere, tablete masticabile cu arome plăcute sau comprimate efervescente, care se dizolvă în apa de băut.

Vitamina D

Deficitul de vitamina D apare adesea în lunile reci ale anului, din cauza expunerii reduse la razele soarelui. Astfel, organismul nu mai are de unde să sintetizeze această vitamină esențială, care este implicată în mai multe procese fiziologice, printre care și funcționarea optimă a sistemului imunitar.

Pe lângă faptul că ajută la asimilarea calciului și a fosforului, vitamina D s-a dovedit a fi utilă în prevenirea răcelilor și în combaterea virusurilor. Consumă brânzeturi, pește și ulei de pește, iar dacă simți că nu ai un aport suficient, atunci apelează la suplimentele alimentare.

Vitaminele A și E

Cele mai citite articole

În afara bolilor infecțioase, sezonul rece predispune și la afecțiuni dermatologice, precum crăparea sau uscarea pielii, roșeața sau usturimile. Astfel, vitaminele A și E ajută organismul cu ambele probleme. 

Vitamina A are efect antioxidant și regenerator, sprijinind sistemul imunitar, dar și sănătatea pielii, a unghiilor și a părului. O poți găsi în morcovi, spanac, dovleac, lactate sau icre. De asemenea, îmbunătățește acuitatea vizuală pe întuneric, un aspect important pe timpul iernii.

Vitamina E ajută la hidratarea pielii și a părului, are efect antioxidant și protejează celulele împotriva inflamațiilor, precum cele cauzate de virusuri. Aceasta se poate găsi în nuci, alune, ulei, cereale, lapte sau gălbenuș de ouă.

Seleniu și zinc

Aceste două minerale contribuie la îmbunătățirea răspunsului imun pe timpul iernii, în special în ceea ce privește infecțiile respiratorii. De asemenea, în caz de contractare a bolii, seleniul și zincul ajută la o vindecare mai rapidă și o trecere ușoară prin gripă sau răceală, cu dezvoltarea unor simptome mai blânde.

Aceste două minerale au efect antioxidant și stimulează multiplicarea celulelor albe, responsabile de protecția organismului și crearea anticorpilor.

Suplimentele alimentare te pot ajuta să treci cu bine peste perioada sezonului rece. Asigură-te că ai o dietă adecvată și că sistemul tău imunitar este pregătit pentru lupta împotriva răcelilor și a gripei.

Cele mai citite articole

Read Previous

Când este potrivit să faci cadou băuturi alcoolice? 6 ocazii

Read Next

Hol în stil modern: 4 aspecte de luat în considerare

Most Popular