Close up shot of young woman getting her neck examined by doctor using ultrasound scanner at modern clinic
Glanda tiroidă este localizată în zona din față a gâtului și este responsabilă de secreția hormonilor tiroidieni. Pe lângă implicarea acestora în metabolism și modul în care organismul folosește energia, hormonii tiroidieni sunt responsabili și de reglarea altor funcții vitale ale corpului [1]. Citește în continuare și află cum funcționează glanda tiroidă, care sunt principalele sale funcții și cum se manifestă cele mai comune afecțiuni ale acesteia!
Ce este glanda tiroidă și cum funcționează?
Glanda tiroidă este o glandă endocrină, iar principalul său rol este de sinteză și eliberare a hormonilor tiroidieni în sânge. Tiroida este localizată în partea din față a gâtului, sub structura proeminentă cunoscută sub numele de mărul lui Adam. Glanda tiroidă este alcătuită din doi lobi, cel mai frecvent legați între ei printr-o structură numită istm [1].
Cei doi hormoni tiroidieni sintetizați de glanda tiroidă, tiroxina (T4) și triiodotironina (T3) sunt importanți pentru activitatea celulelor și pentru buna funcționare a întregului organism [2]. Sinteza și eliberarea hormonilor tiroidieni este controlată de talamus prin intermediul hormonului de eliberare a tirotropinei (TRH) și de glanda pituitară (hipofiză) prin intermediul hormonului de stimulare tiroidiană (TSH sau tireotropină).
Care sunt rolurile hormonilor tiroidieni?
Hormonii tiroidieni controlează mare parte din activitatea organismului, fiind responsabili de reglarea:
- respirației;
- ritmului cardiac;
- sistemului nervos central și periferic;
- greutății corporale;
- ciclului menstrual;
- forței musculare;
- nivelului de colesterol;
- temperaturii corporale [1].
Care sunt cele mai frecvente dezechilibre ale glandei tiroide?
Hipertiroidismul
Hipertiroidismul este caracterizat de creșterea activității glandei tiroide și creșterea consecutivă a sintezei și eliberării de hormoni tiroidieni în sânge. Un nivel crescut al hormonilor tiroidieni poate provoca simptome precum:
- creșterea ritmului cardiac (palpitații, tahicardie);
- creșterea apetitului;
- sensibilitate la căldură;
- scăderea greutății corporale;
- anxietate;
- căderea părului;
- absența ciclului menstrual sau scăderea fluxului sângerării [1,3].
Cel mai frecvent, hipertiroidismul este cauzat de inflamarea glandei tiroide (tiroidită), de prezența unui nodul care produce cantități excesive de hormon T4 sau de afecțiunea autoimună numită boală Graves.
Hipotiroidismul
La polul opus față de hipertiroidism se află hipotiroidismul, situație în care glanda tiroidă nu produce o cantitate suficientă de hormoni tiroidieni. Cel mai frecvent, hipotiroidismul apare ca urmare a tiroiditei autoimune Hashimoto, afecțiune în cadrul căreia sistemul de apărare a organismului începe să producă anticorpi împotriva glandei tiroide [3]. Printre simptomele hipotiroidismului se numără:
- senzația de oboseală;
- piele și păr uscate;
- depresia;
- dificultățile de concentrare;
- sensibilitate la frig;
- tulburări de somn;
- creșterea frecvenței și a fluxului ciclului menstrual [1].
Cum sunt diagnosticate afecțiunile tiroidiene?
În cadrul consultului medical, doctorul folosește multiple tehnici pentru a evalua structura și funcționarea glandei tiroide. În mod uzual acestea constau în:
- Palpare – pentru evaluarea dimensiuni și a prezenței unor noduli;
- Determinarea nivelului TSH-ului și al hormonilor tiroidieni T4 și T3;
- Ecografie tiroidiană – pentru evaluarea dimensiunii și structurii glandei tiroide și a eventualilor noduli identificați prin palpare [4].
În concluzie, glanda tiroidă este responsabilă indirect, prin intermediul hormonilor tiroidieni, de buna funcționare a întregului organism. Astfel, dezechilibrele glandei tiroide pot provoca simptome la nivelul altor organe, influențând în plus și starea generală a organismului. Dacă în ultima perioadă te-ai confruntat cu simptome neplăcute fără o cauză aparentă, discută cu medicul tău pentru a vedea dacă glanda tiroidă funcționează corespunzător!
Surse informative
- Brady, Bridget. “Thyroid Gland: Overview.” Endocrineweb, 26 May 2019, www.endocrineweb.com/conditions/thyroid-nodules.
- “Your Thyroid Gland.” British Thyroid Foundation, www.btf-thyroid.org/what-is-thyroid-disorder.
- Eisnaugle, Jill. “Hypothyroidism vs. Hyperthyroidism: What’s the Difference?” Healthline, Healthline Media, 25 Aug. 2020, www.healthline.com/health/hypothyroidism/hypothyroidism-vs-hyperthyroidism.
- Braunstein, Glenn D. “Overview of the Thyroid Gland – Hormonal and Metabolic Disorders.” MSD Manual Consumer Version, MSD Manuals, 30 Sept. 2022, www.msdmanuals.com/home/hormonal-and-metabolic-disorders/thyroid-gland-disorders/overview-of-the-thyroid-gland.